opc_loader

Wensenlijst

Kantoor inrichten volgens het Nieuwe Normaal

Kantoor inrichten volgens het Nieuwe Normaal

Kantoor inrichten volgens het Nieuwe Normaal

Gisteren deelde Mark Rutte de stapsgewijze versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Stapsgewijs gaan we terug naar een reguliere samenleving, waarbij we voorlopig de anderhalve meter afstand nog wel moeten bewaren. Het Nieuwe Normaal, zoals het eerder al werd genoemd.

Waarom het Nieuwe Normaal?

Voorlopig bestaat er nog geen vaccin tegen COVID-19 waarmee we ons kunnen beschermen tegen het virus. Dat zorgt ervoor dat de regering kiest voor de anderhalve-meter-samenleving, ook wel het Nieuwe Normaal genoemd. Dankzij anderhalve meter afstand zijn we beter in staat het virus te beheersen, totdat er een vaccin ontwikkeld is dat ons bescherming biedt. 

Blijven we thuiswerken?

Volgens een onderzoek dat de Rabobank liet uitvoeren, kan 84% van de banen ‘gewoon’ blijven bestaan. Hierbij moet 46% buitenshuis uitgevoerd worden, maar kan 38% ook prima thuis uitgevoerd worden. Dat heeft u inmiddels zelf wellicht ook gemerkt. voor slechts 16% van de beroepen geldt dat deze onmogelijk zijn om aan de bepalingen uit het Nieuwe Normaal te voldoen.

Kantoor inrichten volgens het Nieuwe Normaal

Inmiddels zien we de eerste meubels op de markt komen, waarmee kantoren ingericht kunnen worden om te voldoen aan het Nieuwe Normaal. Zo schieten de leveranciers van spatschermen als paddenstoelen uit de grond, zijn er veel bedrijven die (ook) coronastickers maken en zien we tevens een toename van leveranciers die ronde vloermatten leveren om de anderhalve meter afstand rond werkplekken aan te geven.

Voor het inrichten van uw kantoor conform het Nieuwe Normaal zijn geen eenduidige tips. Het is afhankelijk van hoe uw kantoor momenteel is ingericht, hoeveel vloeroppervlakte u heeft en hoeveel medewerkers er op kantoor rondlopen. Qua inrichting van uw kantoor hebben we een aantal generieke tips die ieder kantoor kan volgen:

 • Geef met looplijnen aan hoe uw personeel zich door kantoor mag bewegen;
 • Houd rekening met de lift en sluit deze, indien mogelijk, af;
 • Geen ruimte voor opslag en het verwijderen van werkplekken? Markeer welke werkplekken wel/niet gebruikt kunnen worden;
 • Houd rekening met gebruik van apparatuur als printers, koffiezetapparaten. Hang hier gebruiksaanwijzingen met tips voor veilig gebruik op;
 • Zorg voor deuropeners, waardoor medewerkers de deur niet aldoor open/dicht hoeven te doen;
 • Vraag medewerkers om aan het einde van de dag hun gehele werkplek te desinfecteren;
 • Plaats desinfectiemiddelen bij de entree en eventueel uitgang. Uiteraard zoveel mogelijk handsfree.

Kantoorbezetting

Hoe dan ook, als we conform het Nieuwe Normaal moeten ‘leven’ op kantoor, zal de bezetting op kantoren flink afnemen. Gemiddeld zullen kantoren een afname zien van 30-50% in het aantal beschikbare werkplekken.

Om een veilige werkomgeving te creëren ten tijde van Het Nieuwe Normaal, adviseren wij om thuiswerken te blijven stimuleren en ochtend- en middagploegen te creëren op de openingstijden van kantoor. Laat bijvoorbeeld een groep van 8:00 - 12:00 op kantoor werken én creëer een ploeg die van 13:00 - 17:00 werkt - of wissel per dag. In de tussentijd kan een schoonmaker de werkplekken desinfecteren, zodat de nieuwe ploeg op een veilige werkomgeving aankomt.

Voor kantoren met een kleinere bezetting, waarbij tussentijds schoonmaken niet wenselijk is, kun je er ook voor kiezen medewerkers om-en-om een hele dag op kantoor te laten werken. Let ook hier op het schoonmaken van werkplekken nadat deze gebruikt zijn.

Praktische tips voor kantoren tijdens het Nieuwe Normaal

De International Facility Management Association in België heeft een aantal tips verzameld om (facilitair) medewerkers te helpen bij het creëren van een veilige werkvloer, conform het Nieuwe Normaal.

 1. Ventilatiesystemen en watervoorziening
  Zoals in deze eigen blog over gezonde lucht op kantoor ook al vermeld werd: Pas uw ventilatiesysteem aan. Vwb de watervoorziening wordt aangeraden om, na enkele weken dicht te zijn geweest, de kranen goed door te laten spoelen.
   
 2. In- en uitgangen van uw gebouw
  Plaats handontsmetting bij in- en uitgangen van het pand en laat inschrijving van bezoekers door een vaste medewerkers uitvoeren.
   
 3. Voldoende sanitaire voorzieningen voor het wassen van de handen
  Handen wassen met zeep is de beste manier om besmetting te voorkomen, zorg dat er voldoende voorzieningen aanwezig zijn.
   
 4. Liften en trappen
  Stimuleer het gebruik van de trap en stel regels op voor het gebruik van de lift, zoals de maximum capaciteit bij anderhalve meter afstand. Zorg daarnaast voor minimaal dagelijkse reiniging van de lift.
   
 5. High touch surfaces
  Contactoppervlakken zoals deurgrepen, kranen en de knoppen op het koffiezetapparaat worden vaak aangeraakt en moeten minimaal dagelijks gereinigd worden met een ontsmettingsmiddel. Kijk daarnaast ook naar mogelijkheden voor handsfree gebruik, zoals  touchless kranen en bewegingsdetectoren voor lichtinschakeling.
   
 6. Afstand houden tijdens het werken
  Plaats meubilair voldoende uit elkaar en maak gebruik van bijvoorbeeld werkzone aanduiding en eventueel schermen om een werkplek af te bakenen. Is er niet voldoende ruimte, maak dan een planning zodat niet iedereen tegelijk aanwezig is.
   
 7. Vergaderen en digitaal overleg
  Faciliteer in videoconference systemen en bepaal de maximale capaciteit van vergaderzalen, verwijder het teveel aan stoelen.
   
 8. Levering van materiaal
  Het virus kan 1 tot 3 dagen overleven op verschillende oppervlakken. Was dus goed de handen na het openen van pakketjes of laat deze een bepaalde tijd staan alvorens het uitpakken.
   
 9. Informeer uw medewerkers
  Informeer medewerkers goed en tijdig over de genomen maatregelen. Daarmee creëer je vertrouwen over een veilige terugkeer naar het kantoor.

Een veilige kantooromgeving conform het Nieuwe Normaal? Begin bij het begin!

In onze uitgebreide webshop vindt u een breed scala aan producten om de basis te leggen voor een gezonde/veilige werkomgeving:

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.