opc_loader

Wensenlijst

Coronaveilig Kantoor: Luchtcirculatie en gezonde lucht op kantoor

Luchtcirculatie en gezonde lucht op kantoor

Coronaveilig Kantoor: Luchtcirculatie en gezonde lucht op kantoor

Een gezonde werkomgeving begint met gezonde lucht! Hoewel de verspreiding van het coronavirus via ventilatie- en luchtbehandelingssystemen niet bewezen is, wordt het ten zeerste aan te raden om een check te doen van uw instellingen.

Deze voorzorgsmaatregelen zorgen uiteindelijk dat mogelijke verspreiding via de luchtinstallaties voorkomen wordt. Want voorkomen is beter dan genezen, toch?

Voorkom recirculatie van lucht

Het wordt aangeraden om luchtverspreiding te voorkomen, door het balansventilatiesysteem in uw kantoor aan te passen. Advies is om zogenaamde recirculatie secties van uw systeem te sluiten. Door deze aanpassing wordt de recirculatie van lucht voorkomen, omdat in veel systeem een laag ‘afvang-rendement’ hebben in het bereik van grote virusdeeltjes. Kortom, als het systeem hier niet wordt aangepast, bestaat de mogelijkheid dat virusdeeltjes terugkeren door recirculerende luchtstromen.

Warmtewielen tijdelijk uitschakelen

De luchttoevoer (koud) en de luchtafvoer (warm) liggen naast elkaar in de ventilatie-unit. Het warmtewiel zorgt ervoor dat warmte uit de afgevoerde lucht doorgegeven wordt aan de (koude) inkomende lucht. Er is bij het overgrote deel van de warmtewielen echter sprake van ‘lekkage’, waardoor de afgevoerde (vervuilde) binnenlucht zich met de verse toegevoerde lucht kan mengen. Om te voorkomen dat verse lucht ‘besmet’ wordt met coronadeeltjes, wordt daarom aangeraden de warmtewielen tijdelijk uit te schakelen.

Goed ventileren vermindert aantal virusdeeltjes

Goede ventilatie in kantoren zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het aantal virusdeeltjes in de lucht. Om dit te bewerkstelligen wordt aangeraden om continu te ventileren van uw kantoorruimte in de nominale of hoogste stand.

Kloktijden ventilatiesysteem

Werkt het ventilatiesysteem bij u op kantoor met kloktijden voor uw ventilatiesysteem? Check deze kloktijden en pas deze, waar nodig aan. Hoewel het beste advies is om het systeem 24/7 te laten draaien, kunt u ook streven naar een aanpassing waarbij het ventilatiesysteem 2 uur voor opening van het kantoor gestart wordt en ook 2 uur na werktijd nog door blijft gaan. Zo is uw kantoor de gehele dag voorzien van verse lucht/

Bevochtiging via luchtbehandelingskasten

Het verhogen van de luchtvochtigheid is onnodig om de strijd met het coronavirus aan te gaan. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de overlevingstijd van het virus pas bij een luchtvochtigheid van meer dan 80% verminderd kan worden. De instellingen voor de bevochtiging via uw luchtbehandelingskasten hoeft u dus niets aan te doen.

Wel of niet luchtkanalen laten reinigen?

Het is niet nodig om lucht- en ventilatiekanalen te laten reinigen. Doordat de toevoer en afvoer van lucht gescheiden is, is het hier onmogelijk dat er ‘vieze lucht’ binnen gebracht wordt. Het is hierbij vervolgens wel van belang om het warmtewiel, zoals eerder vermeld, tijdelijk uit te zetten.

Vergeet het WC-deksel niet!

Hoe onsmakelijk het ook klinkt; Besmettingsgevaar kan ook vanuit de wc komen. Het doorspoelen van het toilet zorgt ervoor dat kleine vochtdruppeltjes door de ruimte kunnen gaan zweven. Probleem hierbij is dat het coronavirus mogelijk een infectiebron kan worden vanuit deze rondzwevende deeltjes, omdat aangenomen wordt dat het enige tijd kan overleven in poep(deeltjes).

Vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wordt daarom aangeraden om de kans op besmetting zoveel mogelijk te verkleinen, door de wc enkel door te spoelen met gesloten wc-deksel. Dit zorgt al voor een vermindering van het aantal deeltjes met factor 10! Zorg tevens op het toilet dat de afzuiging op de hoogst mogelijke stand (24/7) aan staat.

Uw luchtinstallaties op orde brengen?

Heeft u ondersteuning nodig bij het creëren van een gezonde werkomgeving? Coronaveiligkantoor.nl ondersteunt u met een breed aanbod van producten en diensten. Zo kunt u via ons uw schoonmaakartikelen bestellen, maar ook diverse personele ondersteuning (waaronder een check van uw luchtinstallatie).

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.