opc_loader

Wensenlijst

Tips voor een corona-proof werkplek

Tips voor een corona-proof werkplek

Tips voor een corona-proof werkplek

Nu er steeds meer medewerkers terug naar kantoor komen, is het belangrijk dat er voor hen veilige werkplekken beschikbaar zijn. Natuurlijk moet het hele kantoorpand voldoen aan de richtlijnen van de nieuwe ‘anderhalve-meter samenleving’, maar hoe maak je een individuele werkplek binnen het kantoorpand corona-proof?

Weg naar de werkplek toe

Natuurlijk moet het gehele kantoorpand corona-proof zijn, waaronder ook de weg naar de individuele werkplekken toe valt. Zorg ervoor dat er duidelijke afspraken zijn (over bijvoorbeeld het gebruik van de lift) en dat er (aan de hand van vloerstickers) duidelijke looppaden zijn die werknemers naar hun werkplekken toe leiden.

Tip: maak dus gebruik van duidelijke looppaden binnen het kantoorpand, zodat iedereen veilig op zijn of haar werkplek kan komen.

Bewaar afstand en/ of scherm werkplekken af

De ‘anderhalve-meter samenleving’ moet overal nageleefd kunnen worden, dus ook wanneer men op een werkplek wil zitten. Dit betekend dus dat alle werkplekken op anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst moeten worden en dus sommige kantoorpanden een nieuwe inrichting eisen. Is deze anderhalve meter niet goed haalbaar binnen jouw kantoorpand? Plaats dan in ieder geval schermen tussen alle werkplekken om besmetting op de werkplekken te voorkomen.

Tip: maak een herindeling in het kantoorpand met anderhalve meter afstand tussen de werkplekken. Als dit niet mogelijk is kun je schermen inzetten om een veilige werkplek te waarborgen.

Stop met flexplekken

Tegenwoordig zie je het veel: kantoorpanden waar gewerkt wordt met flexplekken. Logisch, want zo kun je steeds bepalen waar en bij wie je die dag wilt zitten. Dat kan vaak ook makkelijk door het gebruik van laptops in plaats van vaste computers. Toch wordt er nu in (en na) tijden van corona aanbevolen te stoppen met het gebruiken van flexplekken. Ondanks dat vaak iedereen zijn/ haar eigen laptop heeft, is het ook nu van belang dat iedereen een eigen werkplek kan hebben.

Dit is natuurlijk lastig, vooral als het aantal beschikbare werkplekken niet ruim is ten opzichte van het aantal medewerkers op kantoor. Om alles goed te kunnen waarborgen is het daarom ook verstandig om thuiswerken te blijven aanmoedigen. Dit thuiswerken hoeft natuurlijk niet fulltime te zijn, om en om thuis en op kantoor werken is bijvoorbeeld een goede optie. Dit is gemakkelijk te managen door het inzetten van een reserveringssysteem voor een werkplek.

Tip: geef iedereen zijn of haar eigen vaste werkplek. Als dit niet mogelijk is werk dan met een reserveringssysteem per werkplek, zodat iedereen zeker is van een eigen werkplek op de dag van de reservering.

Geen gezamenlijk gebruik van werkbenodigdheden

Er wordt tegenwoordig veelal gebruik gemaakt van laptops in plaats van vaste computers. Vaak als aanvulling hierop wordt er wel gebruik gemaakt van een los toetsenbord en losse muis. Wanneer dit het geval is, is het van belang dat deze niet behoren bij een werkplek (en dus door meerdere personen gebruikt zouden kunnen worden), maar dat deze gebonden zijn aan een persoon. Door iedereen een eigen muis en toetsenbord te geven, hoeven deze niet structureel extreem gereinigd te worden, maar is dit de verantwoordelijkheid van de ‘eigenaar’ van het toetsenbord en de muis.

Tip: zorg dat er zo min mogelijk tot geen gezamenlijke benodigdheden zijn en voorzie dus iedereen van persoonlijke benodigdheden. Zo beperk je besmettingsmogelijkheden en schoonmaak verplichtingen.

Reinig de plekken en plaats desinfecterende middelen

Ondanks dat er bij voorkeur geen gebruik gemaakt meer moet worden van flexplekken, is het evengoed van belang dat alle werkplekken dagelijks gereinigd worden, bij voorkeur voor de opening of na het sluiten van het kantoorpand.

Naast dat de plekken dus dagelijks gereinigd moeten worden, is het ook belangrijk dat er bij iedere werkplek voldoende desinfecterende middelen aangeboden worden. Zo kan iedere werknemer voor zichzelf bepalen wanneer hij of zij de werkplek nogmaals wil reinigen en kan iedereen regelmatig zijn of haar handen reinigen.

Tip: zorg dat dagelijks de werkplekken schoongemaakt zijn, communiceer dit ook naar je werknemers. Voorzie het pand wel van voldoende desinfecterende middelen zodat iedereen naar eigen wens meer kan reinigen om een schoon en veilig gevoel te geven.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.