opc_loader

Wensenlijst

Checklist: een corona-proof kantoor

Checklist: een corona-proof kantoor

Checklist: een corona-proof kantoor

Binnen veel bedrijven zijn er wel al wat medewerkers die op kantoor werken en (mits alles goed gaat) zullen er vanaf 1 september waarschijnlijk steeds meer medewerkers op kantoor komen. Hiervoor moeten er wel een hoop maatregelen getroffen zijn. Lees in deze checklist wat er allemaal moet gebeuren om als bedrijf corona-proof te zijn.

Algemene maatregelen gelden ook op kantoor

Natuurlijk moeten binnen het kantoorpand de algemene maatregelen ook nageleefd worden. Zorg er dan ook voor dat je medewerkers hiervan op de hoogte zijn en laat andere bezoekers vooraf een gezondheidscheck invullen. Maar alleen aansturen op de algemene maatregelen rondom corona is als bedrijf niet voldoende. Er moet in ieder geval ook aan onderstaande checklist gedacht worden binnen een organisatie.

Belangrijk: naast onderstaande checklist moet er van te voren goed bedacht worden hoe er gehandeld wordt wanneer een bezoeker of medewerker die op kantoor geweest is COVID-19 blijkt te hebben (gehad) op het moment van bezoek. 

Corona-proof organisatie

Als organisatie moeten onderstaande punten in ieder geval uitgedacht en gecommuniceerd worden:

 • Er is gecommuniceerd welke maatregelen er als bedrijf in acht genomen worden, onder andere bij de ingang van het kantoorpand, bij een eventuele receptie en uiteraard online (via mail of intranet).

 • Er is duidelijk bepaald wie wel en niet op kantoor kunnen komen werken en wanneer dit kan (bijvoorbeeld door een reserveringssysteem) (denk hierbij ook aan medewerkers in de risicogroepen).

 • Medewerkers weten dat zij met enige vorm van klachten altijd thuis moeten werken en een test moeten laten afnemen.

 • Eventuele werktijden en/ of openingstijden van het kantoorpand zijn aangepast, zodat medewerkers flexibel op kantoor aanwezig kunnen zijn (eventueel in shifts).

 • Hoe en wanneer bezoeken van externe (als leveranciers, klanten en monteurs) binnen het kantoorpand plaatsvinden staan vast (hiervoor aparte regels?)

 • Er is nagedacht over ‘veilig’ naar kantoor reizen (niet carpoolen, zo min mogelijk met openbaar vervoer, buiten spits om, etc.).

Corona-proof kantoor hygiëne

Rondom hygiëne op kantoor moeten onderstaande punten in ieder geval nageleefd worden:

 • Bij langere tijd een leeg kantoorpand, worden de kranen binnen het kantoorpand preventief korte tijd opengezet (in verband met legionella).

 • Er zijn voldoende plekken waar desinfecterende middelen aangeboden worden (o.a. bij de ingang, toiletten, werkplekken, etc.).

 • Er zijn voldoende middelen beschikbaar voor persoonlijke hygiëne (o.a. handzeep, papieren handdoeken, desinfecterende middelen).

 • Bij alle wasbakken zijn bovengenoemde middelen aanwezig en hangt er een handenwas instructie.

 • Minimaal 1 keer per dag worden contactoppervlakken grondig gereinigd (denk aan trapleuningen, deurklinken, koffiezetapparaat, printer, balies, etc.).

 • Minimaal 1 keer per dag worden de toiletten gereinigd (waarbij er ook schoonmaakmiddelen aanwezig moeten zijn zodat iedere toiletbezoeker zelf ook het toilet kan reinigen).

 • Er wordt extra geventileerd in het kantoorpand (zet ramen meer open en zet de ventilatie op een hogere stand).

Corona-proof inrichting & werkplek

Rondom de inrichting van het kantoor en de individuele werkplekken moet er in ieder geval aan onderstaande punten gedacht worden:

 • Binnen het kantoorpand zijn er looproutes bepaald (en met vloerstickers aangegeven), zodat er ten alle tijden 1,5 meter afstand gehouden kan worden. 

 • Er wordt niet/ zo min mogelijk gebruik gemaakt van flexwerkplekken. Daarbij moeten alle medewerkers hun eigen voorzieningen als een muis en toetsenbord hebben.

 • Werkplekken staan op 1,5 meter afstand van elkaar, of worden gescheiden door middel van schermen.

 • Er zijn duidelijke afspraken (die ook gecommuniceerd zijn) omtrent gezamenlijke ruimtes (denk aan eventuele kleedruimten, vergaderruimtes en kantine). 

Hulp nodig?

Kun je hulp gebruiken bij het corona-proof maken van jouw kantoorpand? Neem dan eens een kijkje bij onze productpagina, die vol staat met producten die hierbij kunnen helpen. Kom je er niet uit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder!
Telefoonnummer: 088-2264850
E-mailadres: info@gezondewerkomgeving.nl

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.