opc_loader

Wensenlijst

Social distancing op kantoor

Social distancing op kantoor

Social distancing op kantoor

De corona maatregelen van de overheid zijn ondertussen overal bekend en zoveel mogelijk doorgevoerd. Daaronder valt dat er in ieder geval tot en met 1 september zoveel mogelijk thuis gewerkt moet worden en de norm van ‘social distancing’ nageleefd moet worden. Wanneer er weer meer mensen naar kantoor kunnen komen, zal de social distancing norm waarschijnlijk blijven gelden. Hoe zorg je ervoor dat social distancing mogelijk is op kantoor?

Social distancing en werken op kantoor

Een van de belangrijkste maatregelen die door het coronavirus is genomen, is de social distancing: 1,5 meter afstand houden van elkaar, geen handen meer schudden, etc. Dit moet uiteraard ook op kantoor nageleefd kunnen worden, waarbij je aan onderstaande regels kunt denken:

 • Wie komt er naar kantoor?
  Zorg ervoor dat medewerkers alleen naar kantoor komen wanneer fysiek aanwezig zijn echt belangrijk is. Ga met personen (in bepaalde functies)  waarvan dit niet noodzakelijk is om fysiek aanwezig te zijn in gesprek, waarbij naar kantoor komen zoveel mogelijk beperkt wordt. Denk hierbij ook aan medewerkers in de risicogroepen. 

 • Hoe zien de werktijden op kantoor er uit?
  Naast dat vaak niet iedereen fysiek aanwezig hoeft te zijn, kunnen ook werktijden op kantoor aangepast worden om social distancing op kantoor mogelijk te maken. Door bijvoorbeeld in shifts te werken en dus de openings-, lunch- en sluitingstijden van het kantoorpand aan te passen. 

 • Hoe kom je naar kantoor?
  Naast dat er kritisch gekeken moet worden wie er wanneer naar kantoor komen, moet er ook goed nagedacht worden over hoe medewerkers naar kantoor komen. Beperk hierbij het reizen met het openbaar vervoer, zeker in de spits. Stimuleer medewerkers met de fiets te komen (indien mogelijk) of anders met de auto (zonder te carpoolen). 

 • Hoe regel je vergaderingen op kantoor?
  Sommige vergaderingen moeten (blijven) plaatsvinden. Hierbij moet natuurlijk nu wel rekening gehouden worden met het 1,5 meter afstand kunnen houden, het aantal personen dat aanwezig is bij de vergadering en hoe vaak vergaderingen plaatsvinden (alles zo beperkt mogelijk natuurlijk). Bepaal daarbij per geplande vergadering of fysiek aanwezig zijn nodig is. Is dit niet nodig? Zorg er dan voor dat deze zoveel mogelijk digitaal (video call of telefonisch) plaatsvinden.  Staan er nog grotere vergaderingen/ evenementen op de planning: annuleer deze dan of geef ze anders vorm, zodat de social distancing norm gewoon nageleefd kan worden. 

 • Hoe ziet social distancing er uit binnen het kantoorpand?
  Om de 1,5 meter binnen het kantoorpand te kunnen naleven, moet er zoveel mogelijk verspreid door het pand gewerkt worden: zijn er meer verdiepingen/ ruimtes beschikbaar? Verdeel de werkplekken over deze verschillende verdiepingen/ ruimtes en plaats deze op 1,5 meter van elkaar (of plaats er schermen tussen). Bepaal ook hoe bezoekers aan het kantoorpand zich binnen het pand kunnen bewegen door looproutes (in eenrichtingsverkeer) vast te stellen. Neem hierbij het gebruik van de trap en/ of lift ook mee in de route. Indien dit op sommige plaatsen binnen het kantoorpand nodig is (zoals bijvoorbeeld bij een receptie, wachten op de lift, etc.), kun je gebruik maken van wachtstrepen die op 1,5 meter afstand van elkaar geplaatst worden. 

Wil je meer informatie over het corona-proof inrichten van je kantoor, zodat alle medewerkers en/ of bezoekers tijdens het bezoek aan het kantoorpand ook de social distancing kunnen naleven? Bekijk dan ook onze andere blogs vol met tips!

Belangrijk: communicatie over social distancing op de werkvloer

Wat vaak wordt onderschat, maar eigenlijk een van de belangrijkste dingen is: de communicatie met alle medewerkers. Bovenstaande punten zijn erg belangrijk voor het kunnen naleven van de social distancing norm, maar dit kan natuurlijk alleen goed worden nageleefd wanneer alle medewerkers tijdig en goed geïnformeerd zijn hierover. Besteed dus voldoende tijd en energie in de communicatie met alle medewerkers. 

Hulp nodig?

Kun je hulp gebruiken bij het corona-proof maken van jouw kantoorpand? Neem dan eens een kijkje bij onze productpagina, die vol staat met producten die hierbij kunnen helpen. Kom je er niet uit? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij helpen je graag verder!


Telefoonnummer: 088-2264850
E-mailadres: info@gezondewerkomgeving.nl

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.